Anasayfa / Eğitim / Otofaji Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Çaresi

Otofaji Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Çaresi

Oluşumu ve ilerleyişi son derece ilginç bir şekilde görülen otofaji hastalığı, diğer bir ismi ile birlikte otofagositoz olarak da bilinmektedir. Bu hastalık için temel olarak hücrenin içerisindeki bozuk ve yaşlanmış yapıların hücrenin kendi lizozom organeli tarafından sindirilmesi tanımı yapılabilir. Ancak hastalık Yunanca kaynağından çevrilmesi ile birlikte kendisini yemek gibi bir anlam da oluşturmaktadır. 

Halk arasında bilinen türüyle yamyamlık olarak adlandırılmasına rağmen bu tanım yanlış bir ifade oluşturmaktadır. Yani dudaklarınızı kemirmek veya tırnaklarınızı yemek otofaji olarak adlandırılamaz. Zira bu rahatsızlık kişinin kendi hücre yapısı içerisinde doğal ve normal olarak gerçekleşen bir yapı gösterir. 1963 yılında ilk defa kullanılan ve 1993 yılında keşfedilen otofaji hastalığı, hücrenin kendi yapısındaki birtakım bileşenlerin lizozom organeli sayesinde sindirilmesinden kaynaklanır. 

Buna Bakmalısın ->  Ototrof Nedir? Canlılar Ve Beslenme Özellikleri

Otofaji Hastalığı Nasıl Gelişir?

Hastalığın gelişmesi sırasında lizozom olarak bilinen ve hücre içindeki bileşenleri parçalayan organel görev almaktadır. Bu olayın gerçekleşmesi için de özellikle hücre içerisinde bazı büyük yükler lizozoma taşınırken kesecikler oluşmaktadır. Bu keseler oluşurken, her aşamada proteinler ve protein kompleksleri görev almaktadır. 

2017 Nobel tıp ödülü kazanan Yoshinori Ohsimu, hastalığın nasıl başladığını, keseciklerin nasıl oluştuğunu ve gelişimini net bir şekilde açıklamıştır. Bu bağlamda otofaji bir hastalık ve olumsuz bir durum olarak görünse dahi hücrede yenilenme sağlamak, enerji oluşturma ve hızlı şekilde yapı taşları elde etmek açısından olumlu bir işlem şeklinde de görülmektedir. 

Buna Bakmalısın ->  PYBS Bursları Ne Zaman Yatar?

Otofaji Hangi Kaynaklardan Tetiklenir?

Bir kişide otofaji durumunun ortaya çıkması bazı faktörlerin tetiklemesi sonucunda görülebilir. Bu faktörler arasında;

  • İlk temel olarak stres gösterilebilir. Stres; gündelik yaşamda, iş hayatında ve gelecek kaygılarında ortaya çıkarak psikolojik ve fiziksel baskılar sağlar. 
  • Stres sonucu tırnak yemek, dudak yeme gibi alışkanlıklar sonrasında insanların kendi uzuvlarını ve etlerini kopararak yeme gibi alışkanlıklara kadar uzanabilir. 
  • Psikolojik olarak hasta kendine zarar vermek ve acı duyma isteği ile birlikte besin yetersizliği, stres ya da beyin iştahını yöneten bölümlerdeki anomaliler sonucunda otofaji tetiklenebilir. 

Otofaji Belirtileri Nelerdir?

Otofaji rahatsızlığında hastalar ilk aşamada tırnaklarını yemek, parmak etlerini koparmak ve daha sonrasında daha büyük bir istek ile kendilerine acı vermek için parmaklarını kemirmek gibi belirtiler gösterebilir. Obsesif kompulsif bozukluklar hastalığın belirtileri arasında yer alabilir. Kişi duygusal bir şekilde acılarını bastırmak veya kendi eksikliğini kapatmak gibi durumlarda kendi etini yeme isteği duyuyorsa, bu da bir hastalık belirtisi olarak görülebilir. 

Buna Bakmalısın ->  Otodidakt Nedir? Benzer Özellikleri

Otofaji Tedavisi Nasıl Sağlanır?

Otofajinin tedavi edilmesi için birçok farklı kaynaktan yararlanmak gerekebilir. Bu kaynaklar kapsamında;

  • Öncelikle fizyolojik tedavi gerçekleştirmek,
  • Sonrasında psikolojik sebeplerinin araştırılması,
  • Vücut yaralarının tedavi edilmesi için obsesif kompulsif bozukluk tespitlerinin yapılması,
  • Vücut besin eksikliği ve metabolizma eksikliği için ilaç tedavisi uygulanması,
  • Psikolojik terapi ile hastalığın tedavi edilmesi kaynakları yer almaktadır.  

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Et

Otoklav Nedir? Cihazları Ne İşe Yarar?

İçindekiler1 Otoklav Cihazları Hangi Noktalarda Kullanılır?2 Otoklav Çalışma Prensibi Nedir?3 Otoklav Yapısı Ve Kullanma Kuralları …

Soru - Cevap Bölümüne Hoşgeldiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.