Anasayfa / Eğitim / Otozomal Ve Gonozomal Nedir?

Otozomal Ve Gonozomal Nedir?

Canlı bir hücre yapısında kromozom teorisi kapsamında 44 adet otozom adı verilen ve 2 adet gonozom adı verilen olmak üzere 46 adet kromozom bulunmaktadır. Bu noktada 44 adet otozom vücut kromozomu olarak bilinir ve vücudun genetik yapısının yani fiziksel özelliklerinin belirlenmesinde görevli bir yapıya sahiptir. Gonozom adı verilen ve X ya da Y şeklinde belirlenmiş 2 adet kromozom ise cinsiyet kromozomları olarak anne ve babadan gelerek, cinsiyetin belirlenmesinde görev alır. 

Otozom ve gonozom adı verilen bu kromozomlara bağlı bir şekilde DNA yani gen yapısı üzerinde de otozomal ve gonozomal gibi kavramlar ortaya çıkmaktadır. Bu kavramlar bir genin baskın olması veya değişim etkisi oluşturması gibi özellikleri ortaya çıkarır. 

Buna Bakmalısın ->  Otofaji Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Çaresi

Otozomal Kromozomların Etkileri Nelerdir?

Belirtildiği üzere 46 adet olmak ile birlikte 23 çift kromozom içerisinde 22 çift otozom kromozom yani vücut kromozomu bulunur. Bu kromozomlar vücuda gen yapısını getirmek ile birlikte vücudun temel özelliklerin ortaya çıkarılması için genetik taşıma görevi üstlenirler. Bu taşıma görevi ile birlikte otozomal kromozomlar;

  • İnsanlarda saç rengi,
  • Göz rengi,
  • Ten rengi,
  • Dudak şekli,
  • Burun şekli,
  • Boy, el ve ayak şekli gibi fiziksel özellikler ve diğer genetik özelliklerinin belirlenmesinde görev alırlar. 

Otozomal kromozomlar bu görevlere sahip olduklarından dolayı çoğu zaman dominant bir yapı gösterme özelliğine de sahiptir. Yani kalıtım olarak da adlandırılan genetik yapı içerisinde gen adı verilen kavram her kişide bir normal bir de değişmiş kopya olarak var olmaktadır. Aslında değişmiş gen olarak adlandırılan yapı normal gene göre üstündür. Bu nedenle de otozomal, dominant yani baskın gen olarak yapı gösterir. Yine temel olarak görüldüğünde de otozomal özelliğe sahip olan kromozomlar sayesinde gelen genler genellikle tıpta da bazı genetik hastalıkların ortaya çıkması açısından çok yüksek önem göstermektedir. Çünkü baskın özelliğe sahip olan genler, doğuş anından itibaren hastalığın genetik olarak gelmesi gibi bir durum ortaya çıkarabilir. 

Buna Bakmalısın ->  Polise Hakaretin Cezası Nedir?

Gonozomal Kromozomların Etkileri Nelerdir?

Cinsiyet belirleme görevine sahip olan X ve Y kromozomları, eşey kromozomu yani gonozom olarak adlandırılmaktadır. Gonozomlar anne ve babadan gelmek üzere anne adayından her zaman X kromozomu gelir. Baba adayından X kromozomu geldiğinde çocuk dişi cinsiyete sahip olurken, baba dayından Y kromozomu geldiğinde çocuk erkek cinsiyete sahip olur. 

Buna Bakmalısın ->  Kaç Çeşit İklim Vardır? Ders Notu

Bu nedenle sadece cinsiyeti belirlemekte etkili olan ve anneyle babanın göndermiş olduğu kromozomlara bağlı şekilde yapı gösteren vücut kromozomları gonozomal kromozom olarak adlandırılır. Gonozomal kromozomlar anne veya babadan net bir şekilde gelebilecek genetik özellikleri belirlemek için önemlidir. Bu bağlamda;

  • Anneden gelen sabit Y kromozomu üzerinden gelen genetik bilgiler ile baskın olması durumunda vücut özellikleri ortaya çıkabilir. 
  • Babadan gelen X veya Y kromozomunda genetik özelliklerin aktarımı ortaya çıkar. 
  • Y kromozomunun babadan gelmesi ile birlikte erkek çocuklarda örnek olarak kulak kıllılığı veya bacaklarda kıllanma gibi genetikler mutlak şekilde ortaya çıkar.  

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Et

Otofaji Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Çaresi

İçindekiler1 Otofaji Hastalığı Nasıl Gelişir?2 Otofaji Hangi Kaynaklardan Tetiklenir?3 Otofaji Belirtileri Nelerdir?4 Otofaji Tedavisi Nasıl …

Soru - Cevap Bölümüne Hoşgeldiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.