Anasayfa / Eğitim / Otoklav Nedir? Cihazları Ne İşe Yarar?

Otoklav Nedir? Cihazları Ne İşe Yarar?

Gıda çalışmaları, mikrobiyolojik çalışmalar veya kimyasal çalışmalar gibi birçok farklı faaliyetlerin gerçekleştirildiği laboratuvar ortamları ve endüstriyel ortamlarda sterilizasyon çok önemli bir konu oluşturur. Sterilizasyon işleminin gerçekleştirilmesi için de her profesyonel tarafından bilinen şekilde bir medikal aleti olarak otoklav cihazına ihtiyaç duyulur. Otoklav, sterilizasyon işlemlerinin temel ihtiyaçlarından birini oluşturur. 

Otoklav aslında boyutları ile birlikte çok büyük ve sistematik bir yapıya sahip gibi görünse dahi bir madeni düdüklü tencere gibi de görülebilir. Oluşumunda bir kazan yer alır ve bu kazanı çok sıkı şekilde kapayan ağır bir kapak bulunur. Bir madde veya madde üzerinde bulunan mikroorganizmaların yok edilmesi işlemi sterilizasyon ile gerçekleştirilir. Bu kapsamda sterilizasyon işlemini gerçekleştirmek için gereken ısı, basınç ve süreyi bir araya getiren cihaz ise otoklav olarak adlandırılabilir. 

Buna Bakmalısın ->  Online KYK Taksit Borçlarınızı Nasıl Ödeyebilirsiniz?

Otoklav Cihazları Hangi Noktalarda Kullanılır?

Otoklav temel bir şekilde belirtildiği üzere kimya çalışmaları, mikrobiyal çalışmalar veya sağlık çalışmaları gerçekleştirilen birçok farklı alanda kullanılabilir. Yani bu alanların hepsinde temel olarak sterilizasyon gerçekleştirmek için otoklav ihtiyacı bulunur. Net olarak bu alanlara örnek verilmesi gerekirse;

  • Hastaneler
  • Biyoloji, mikrobiyoloji ve kimya laboratuvarları
  • Ameliyathaneler ve klinikler
  • Sağlık kabinleri
  • Gıda üretim laboratuvarları
  • Test laboratuvarları gibi noktalarda otoklav kullanılabilir. 

Otoklav Çalışma Prensibi Nedir?

Otoklav adı verilen cihazının çalışma prensibi, kendi kendini kilitleyen cihaz anlamına gelmesi ile birlikte çok pratik bir şekilde görülebilir. İlk defa 1681 yılında Denis Papin tarafından üretimi gerçekleştirilen bu cihaz, mikrobiyoloji alanında kullanımı için 1880 yılında Charles Chamberland tarafından icat edilmiştir.

Buna Bakmalısın ->  Otodeterminizm Nedir? Benzer Özellikleri

Otoklav adı verilen cihazın çalışma sisteminde basınçlı buhar ile sterilizasyon işlemi uygulamak bulunmaktadır. Esas olarak buhar ile doyurulmuş bir ortamda 100 santigrat derecenin üstünde ısı ile sterilizasyon işlemi sağlanır. Çünkü bilimsel kanıtlara göre 121 santigrat derece sıcaklık altında, net 1,5 atmosfer basınç bulunurken, yaklaşık 20 dakika içerisinde hastalık oluşturmayan tüm mikroorganizmalar öldürülebilir. 

Otoklav Yapısı Ve Kullanma Kuralları Nelerdir?

Otoklav temel olarak kazan, kapak, termostat, basınç ayar supabı, termometre, manometre ve hava boşaltma musluğu gibi parçaların birleşimi sayesinde kurulur. Sonrasında otoklav içerisinde işlem gerçekleştirmek istendiğinde, sterilize edilecek madde kazan içerisinde ızgara üzerine yerleştirilir ve sıkıca kapak kapatılır. İçerisinde su kaynama işlemi ile birlikte buhar dışarı çıkar ve kazan içindeki hava tamamen boşalır. Saf buhar çıkmaya başladığında, buhar musluğu kapatılarak buhar çıkışı engellenir, buhar basıncı yükselir ve sıcaklık derecesi ayarlandığında sterilizasyon işlemi başlar. 

Buna Bakmalısın ->  Otozom, Gonozom Nedir?

Otoklav kullanımı gerçekleştirilirken özellikle

  • Mikroorganizma ile kontamine olmuş malzemeler ağzı açık bir kap içerisinde otoklava yerleştirilir. 
  • Vidalı tüplerde kapak sıkıca kapatılmalıdır. 
  • Sterilizasyon için sıvı malzeme kullanılacak ise otoklav içerisine yerleştirilecek malzeme kabı asla tamamı ile doldurulmamalıdır. 
  • Otoklav her zaman prosedürlere uygun şekilde profesyoneller tarafından kullanılmalıdır.  

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Et

Otofaji Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Çaresi

İçindekiler1 Otofaji Hastalığı Nasıl Gelişir?2 Otofaji Hangi Kaynaklardan Tetiklenir?3 Otofaji Belirtileri Nelerdir?4 Otofaji Tedavisi Nasıl …

Soru - Cevap Bölümüne Hoşgeldiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.