Anasayfa / Eğitim / Ototrof Nedir? Canlılar Ve Beslenme Özellikleri

Ototrof Nedir? Canlılar Ve Beslenme Özellikleri

Yeryüzünde bulunan her canlının yaşamını sürdürmesi için farklı gıda kaynaklarından faydalanarak beslenmesini oluşturması gerekmektedir. Her canlı anatomik yapısı, yaradılış çerçevesi ve vücut ihtiyaçları bakımından farklı gıda ihtiyaçlarına sahip olarak beslenme şekilleri geliştirmiştir. Bu kapsamda ekosistemdeki canlılar arasında ototrof beslenme önemli bir beslenme türü olarak görülmektedir. 

Ototrof beslenme türünde, her canlı bir üretici konumunda bulunur ve kendi besinini üreten bir yapı gösterir. Bu kapsamda iki farklı özellik göstermekle birlikte fotoototrof ve kemoototrof gibi beslenme sistemleri yer almaktadır. Bu türler ayrı ayrı incelendiğinde;

  • Fotoototrof beslenme şekline sahip olan canlılar, besin üretimini ışık enerjisi kullanma vasıtasıyla sağlarlar. Bu kapsamda protistler arasında yer alan alg çeşitleri, siyanobakteriler ve bitkiler fotosentez yöntemi ile besin üretir. 
  • Diğer yöntem olan kemoototrof beslenme yönteminde ise bazı bakteri türleri ve birçok arke kemosentez gerçekleştiren canlı besin üretimini bu şekilde sağlar. Bu yöntemde besin üretimi için inorganik maddeler oksidasyona uğratılır ve elde edilen kimyasal enerji ile besin sağlanır. 
Buna Bakmalısın ->  Otozomal Ve Gonozomal Nedir?

Canlıların Temel Beslenme Özellikleri Nelerdir?

Ototrof olarak adlandırılan bakteriler, bazı mikroorganizmalar ve bitkiler dışında yine her canlı farklı bir beslenme mekanizmasına ve özelliğine sahiptir. Örneğin, temel olarak ihtiyaç duyduğu her besin maddesini dışarıdan alan yani hazır şekilde beslenen canlılar tüketici canlı olarak adlandırılır. Tüketici canlılar heterotrof olarak da bilinir ve türlerine göre holozoik, ayrıştırıcı veya parazit gibi 3 farklı türe ayrılmıştır. 

Holozoik Canlıların Beslenmesi Nasıldır?

Holozoik canlılar da kendi içerisinde her canlı kendine göre bir tanım oluşturur. Bu çerçevede holozoik heterotroflar ihtiyaç duydukları besinleri parça parça veya bütün şekilde alırlar. Sonrasında bu besinleri sindirim sistemi içerisinde sindirerek gereken bileşenleri elde ederler. Aslında holozoik beslenme türünde de otçul, etçil ve hem otçul hem etçil gibi 3 farklı grup yer alır. 

  • Otçullar olarak adlandırılan herbivorlar, bitkisel kaynaklı şekilde beslenir ve genellikle otobur hayvanlar olan koyun keçi gibi örnekleri bulunur. 
  • Etçiller yani karnivorlar olarak adlandırılan canlılar ise hayvansal gıdalar ile beslenir, köpek dişleri gelişmiştir ve kısa sürede sindirim sağlarlar. Bu canlılar arasında ben yine aslan, kaplan, tilki gibi birçok farklı karnivor canlı gösterilebilir. 
  • Üçüncü türde bulunan etçil ve otçul özellikleri aynı şekilde gösteren omnivorlar ise hem bitkisel hem hayvansal kaynaklardan beslenirken bu canlılar arasında başlangıçta insan yer almak üzere karga, turna veya serçe örnek gösterilebilir. 
Buna Bakmalısın ->  Online KYK Taksit Borçlarınızı Nasıl Ödeyebilirsiniz?

Ayrıştırıcı Canlılar Nasıl Beslenir?

Yine heterotrof konumda bulunan ayrıştırıcı canlılar ise genellikle toprak ve doğal döngü içerisinde bulunan canlılardır. Bu canlılar organik ortamda yer alan iskelet, dışkı, yaprak, bitki artıkları gibi her noktayı enzimler sayesinde parçalar ve ölü organizma kalıntılarını gıda olarak tüketir. 

Buna Bakmalısın ->  PYBS Bursları Ne Zaman Yatar?

Parazitler Nasıl Beslenir?

Son grupta ise parazitler genel isimleri ile bilinirken, bu grup içinde de 

  • Parazitler, 
  • Bitki parazitleri, 
  • Yarı parazitler, 
  • İç parazitler, 
  • Böcekçil bitkiler
  • Hayvan parazitleri gibi canlılar yer almaktadır. 

Parazitler ise başka bir canlıdan faydalanır ve bu sayede besinlerini o canlı üzerinden elde ederek hayatını sürdürür. Örneğin, konak canlı olarak adlandırılan parazit, bitki veya hayvandan faydalanabilir. Böcekçil bitkiler gibi parazitler ise fakir topraklarda böcek ve küçük canlılar yakalayarak onları sindirir ve protein kaynağı elde eder. Ayrıca bu canlılar fotosentez yapma gibi yeteneklere de sahiptir.  

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Et

Otofaji Hastalığı Nedir? Belirtileri Ve Çaresi

İçindekiler1 Otofaji Hastalığı Nasıl Gelişir?2 Otofaji Hangi Kaynaklardan Tetiklenir?3 Otofaji Belirtileri Nelerdir?4 Otofaji Tedavisi Nasıl …

Soru - Cevap Bölümüne Hoşgeldiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.