Anasayfa / Sağlık / İlkbahar Mevsimi Ne Zaman Başlar

İlkbahar Mevsimi Ne Zaman Başlar

İlkbahar mevsiminin takvimsel başlangıcı 1 Mart günüdür. Ancak ülkemizde takvimsel ve meteorolojik tarihler arasında farklar görülebilmektedir. Dilimize pelesenk olmuş değişler olduğu gibi “Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır.”. Büyüklerimizin de bu deyişte söylediği gibi yer yer zaman zaman ülkemizde mart ayı içerisinde ilkbahar mevsiminin başlamadığı görülebilmekte ve kar yağışlı geçen mart aylarına tanık olabilmekteyiz.

İlkbahar Mevsimi Ne Zaman Başlar Ne Zaman Biter

İlkbahar mevsimi yani bir diğer adıyla ilkyaz mevsimi kış mevsiminin son bulmasının habercisidir. İlkbahar mevsimin başlaması cıvıl cıvıl kuşların ötüşü ile insanın içini şevkle doldurmaktadır. İnsanlar ilkbahar mevsiminin başlaması ile bir hevesle sokaklara dökülür, park yürüyüşleri yapar, pikniğe giderler.

İlkbahar mevsiminin başlaması ağaçların yeniden yeşermesi ve yazın gelişinin habercisi olduğundan doğadaki tüm canlıların hareketlendiği görülür. İlkbahar mevsimi kış mevsimi ile yaz mevsimi arasında bulunduğundan Mart, Nisan ve Mayıs aylarını kapsamaktadır. İlkbahar mevsiminin başlangıcı takvimsel olarak 1 Mart, ilkbahar mevsiminin bitişi ise yine takvimsel olarak 31 Mayıs olarak kabul görmektedir. İlkbahar mevsiminin başlamasıyla kış mevsiminde yağan karın yerini yağmur yağışları alır. Ayrıca ilkbahar mevsiminin başlamasıyla çiçeklerin polenleri doğaya saçılmaya başladığından alerjik tepkiler insanlar üzerinde sık sık görülmektedir. İlkbahar mevsiminin başlamasıyla insanlar gün içerisindeki sıcaklığı tam olarak kestiremediği için de sık sık mevsim nezlesi gibi rahatsızlıklar baş göstermektedir.

Buna Bakmalısın ->  Sinir Stres Neden Oluşur? Zararları Nedir?

İlkbahar Mevsiminin Başlamasıyla Soframıza Yerleşen Meyve ve Sebzeler

İlkbahar mevsiminin başlamasıyla doğa, uzun kış uykusunu terk edip yeni bir güne uyanır. İlkbahar mevsiminin başlamasıyla kış aylarının kasvetli günleri yerini uzun güneşli ve ilkbahar yağmurlu günlere bırakır. Ayrıca meyve ve sebzeler de lezzetlenmeye başlar. Meyve ve sebzelerin faydalarının tümünden yararlanmak için mevsiminde tüketilmesini gerektiğini savunan uzmanlar, mevsimi dışında tüketilen meyve ve sebzelerin yarardan çok zarar getirebileceğini de dile getirmektedir.

İşte ilkbahar mevsiminin başlamasıyla sofralarımızı süsleyen meyve ve sebzeler…

  • Kuşkonmaz: Kuşkonmaz, Fransız Kralı 1. Louis döneminden bu yana oldukça popüler olup yiyeceklerin sultanı olarak adlandırılmıştır. Yağ oranı düşük, diyet lif oranı yüksek bir besindir. Günlük K vitamini ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahiptir. Ayrıca folat, demir, B ve C vitaminlerini de içermektedir.
  • Enginar: Enginar, ülkemizde tüm yıl yetişmektedir ancak mart ayının başı ve mayıs ayının sonu arasında kalan dönemde içerdiği besin miktarı uygun değer düzeylere ulaşmaktadır. Diyet lif, demir, fosfat, folat, magnezyum, potasyum ve C vitamini içermektedir.
  • Bezelye: Bezelye ilkbahar mevsiminin başlamasıyla sofralarımızda yerini almaya başlar. Yağ oranı düşük ve bitkisel protein yönünden oldukça zengindir. Diyet lif, B vitaminleri, çinko içerir.
  • Bakla: Önemli bir protein ve diyet lif kaynağıdır. Uzun süre tok tutması ile bilinir.
  • Avokado: Oleik asit ve folat açısından zengin olan avokado, ilkbahar mevsiminin başlamasıyla hamile kalmak isteyen kadınlar tarafından fazlaca tüketilmektedir.
  • Turp: Turp, yıl boyunca bulunmaktadır ancak ilkbahar mevsiminin başlamasıyla turpun lezzeti ve besleyiciliği artmaktadır. Turp, antioksidan etkisi yüksek ve bol miktarca C vitamini içermesi ile tanınır.
  • Barbunya: Taze barbunya ilkbahar mevsiminin başlamasıyla soframızda bol miktarda lif içeriğinden dolayı yerini almaya başlamaktadır. E vitamini, demir ve çinko içeriği ile evin tüm fertlerince tercih edilmelidir.
  • Patlıcan: Kalorisinin düşük olmasıyla bilinen patlıcan, A, B ve C vitaminlerinin yanında demir, fosfor ve kalsiyum içerir. Tansiyon düzenleyici özelliği de bilinmektedir.
  • Kabak: Diyet lif ve su miktarının fazlalığı ile bilinen kabak, düşük kalorili ve oldukça besleyici bir ilkbahar sebzesidir.
  • Salatalık: İlkbahar mevsiminin başlamasıyla en lezzetlilerinin sofralarımızda yerini alması kaçınılmaz olan salatalık, folik asit, demir, kalsiyum ve B vitaminleri yönünden zengindir.
  • Yeşil Biber: Beta karoten, folik asit, C vitamini gibi antioksidanlar içeren yeşilbiber; göz, cilt ve diş sağlığı için önemli bir besindir.
Buna Bakmalısın ->  Alkollü Araç Kullanma Cezası Nelerdir?

Meyveler..

  • Yeşil Erik: İlkbahar mevsiminin başlamasıyla sofralarımızda yerini alan ve neredeyse herkes tarafından sevilen yeşil erik, ekşi tadının güzelliğinin yanında oldukça faydalı bir besin. A, K ve C vitaminlerini içeren ayrıca sodyum, kalsiyum, potasyum ve fosfor gibi maddeler de içeren erik kansızlığa karşı etkili ve bağışıklığı oldukça güçlendirmektedir.
  • Kiraz: İlkbahar mevsiminin başlamasıyla kırmızı rengiyle sofralarımızı şenlendiren kiraz, potasyum ve bol miktarda lif içermektedir. Ayrıca güçlü bir antioksidandır.
  • Çilek: C vitamini ve lif yönünden zengin olan çilek, ilkbahar mevsiminin başlamasıyla reçel veya taze şekilde tüketilebilir.
  • Vişne: Kirazdan daha koyu ve daha ekşi tadıyla fark yaratan vişne; bağışıklık güçlendirici, yaşlanma geciktirici etkisinin yanında C vitamini, A vitamini, demir, kalsiyum ve fosfor içeriğiyle de güçlü bir antioksidandır.
  • Papaya: İlkbahar mevsiminin başlamasıyla sofralarımıza gelen papaya ülkemizde pek de tanınmamaktadır. İlginç rengi ve dokusuyla tropik bir meyvedir. Beta karoten, C vitamini ve flavonoidler gibi çokça antioksidan içeren papaya son yıllarda oldukça rağbet görmeye başlamış tropik meyvelerden birisidir.

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Et

Kışın Yapılması Gerekenler Kış ne zaman başlar?

İçindekiler1 Kış mevsimi hangi gün başlar?2 Kış Mevsimi Hangi Aylardan Oluşmaktadır?3 Kış Mevsimi Ne Zaman …

Soru - Cevap Bölümüne Hoşgeldiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.