Anasayfa / Sağlık / Yaz Mevsimi Ne Zaman Başlar?
Brunette reading a book while relaxing in the hammock at the beach

Yaz Mevsimi Ne Zaman Başlar?

Havaların ısınmasıyla herkesin aklında yaz mevsiminin ne zaman geleceği ve beraberinde hangi tatilleri getireceği merak konusu olmaktadır. Ülkemizde de dünyada olduğu gibi yaz mevsiminin ilk günü meteorolojik ve takvimsel olarak farklılık göstermektedir.

Yaz mevsimi hangi ayla başlar hangi ayla biter

Yaz mevsiminin başlamasıyla insanlar, doğanın çoğu güzelliğinden istifade etme olanağı bulur. İnsan sağlığına sayısız yararı bulunan ve kemiklerin gelişmesi için en gerekli vitamin olan D vitamini, güneş ışınlarından alınır. Yaz mevsimi haziran ayıyla başlayıp ağustos ayının sonunda bitmektedir. Ancak ülkemizin ılıman kesimlerinde yaz daha erken gelebilmekte ve daha geç bitebilmektedir.

Yaz mevsimi hangi gün başlar

Yaz mevsimi, en sıcak mevsimdir. Kuzey Yarımkürede en uzun günler de yaz mevsimindedir. Meteoroloji uzmanları bir yılı dört mevsime böler ve bunun için Gregoryen takvimini kullanırlar. Bu takvime göre yaz mevsimi 1 Haziranda başlar ve 31 Ağustos tarihi itibariyle sona erer.

Yaz mevsiminin başlamasının faydaları

İnsanlar, yaz mevsiminin gelmesiyle ciltlerine ve bazı hastalıklara iyi gelen deniz suyu ve deniz kumundan yararlanırlar. Güneşlenme ise romatizma hastaları için oldukça faydalıdır. Güneş ışınları, doğru faydalanıldığı zaman birçok hastalıkların tedavisinde önemli hatta başrol oynamaktadır. Ayrıca ülkemizde besinlerin önemli bir kısmını oluşturan buğday, mısır, yulaf, arpa gibi ürünler yaz mevsiminin başlamasıyla toplanır ve ambarlara yerleştirilirler. Yaz mevsiminin bitişinde ise araziler gelecek ekim dönemine hazırlanırlar.

Buna Bakmalısın ->  Kışın Yapılması Gerekenler Kış ne zaman başlar?

Yaz mevsiminin başlamasının zararları

Türkiye’de yaz mevsimi aşırı kavurucu ve sıcak geçebilmektedir. Bu sıcaklardan insan sağlığı için sakınmak gerekmektedir. Yaz mevsiminin başlamasının ardından uzun süre başı korumadan gezmek, aşırı güneşlenmek insan ve cilt sağlığı için çok sakıncalıdır.

Yaz mevsimi ne zaman biter

Yaz mevsimi sonbahar mevsiminin gelişiyle biter. Sonbahar mevsiminin başlaması yani yaz mevsiminin bitmesinin tarihi 1 Eylül’dür. Fakat yaz mevsiminin bitmesi tam olarak 1 Eylül tarihinde gerçekleşmemektedir. Türkiye’de genellikle yaz mevsimi eylül ayının birinci veya ikinci haftasında bitmektedir.

Yaz mevsimi hangi ay başlar

Türkiye’de meteorolojik olarak yaz mevsimi mayıs ayının ortasında başlamaktadır ve haziran temmuz ağustos ve eylül ortasını takiben devam etmektedir. Genellikle eylül ayının 2. Haftasından itibaren hava sıcaklıkları düşmeye, güneş yerini yağmura, bulutlara ve rüzgâra bırakmaya başlar.

Yaz mevsiminin başladığını belli eden meyve ve sebzeler

Ülkemizde yaz mevsiminin başlamasıyla meyve ve sebze çeşitleri de artmaktadır. En sevilen meyvelerden kiraz, kayısı, karpuz sofralarımızı süslemeye başlamaktadır. Beslenme ve diyetetik uzmanlarının tavsiyesi üzerine bir yumruktan fazla tüketmemeniz yaz mevsiminin geldiğinin habercisi meyveler aşağıda yer almaktadır.

  • Karpuz
Buna Bakmalısın ->  OTA Jinemed Hastanesi Randevu Ve Muayene Ücreti

       Bol su, beta-karoten, likopen içermesi yönünden besleyici olan karpuz damarlarda kan akışını hızlandırır ve birçok rahatsızlık için faydalı olabilmektedir.

  • Kayısı

       A vitamini içeren sarı meyvelerden birisi olan kayısı bol miktarda beta-karoten içermektedir. Bunların haricinde mutluluk veren potasyum, C vitamini ve lif bakımından da zengindir. Kalp, boşaltım sistemi ve göz için faydalıdır.

  • Çilek

       Vücudun ihtiyaç duyduğu antioksidanlardan C vitaminini içeren çilek; vücudu hasarlara karşı korur. Bundan dolayı kalp hastalıkları, kanser, cilt rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinmektedir.

  • Kiraz

       Kiraz, mutluluk kaynağı olan potasyum ve C vitamini bakımından oldukça zengindir. Yüksek potasyum ise mutluluk vermenin yanında vücutta biriken suyu, ödemi atmaya yarar. Ayrıca kirazda bulunan kuarsetin kalp hastalıklarına karşı koruyucu ve kolestrol düşürücüdür.

  • Taze Üzüm

       Gerek pekmez, gerek taze, gerek kurutulmuş olarak tükettiğimiz üzümün insan vücuduna birçok faydası bulunmaktadır. Lif, C vitamini, potasyum bakımından zengin olan üzümün çekirdeği de tarihte bilinen en eski antioksidanlardan birisidir.

Yaz mevsiminin başlamasıyla zayıflama

Yaz mevsiminin başlaması ve havaların ısınmasıyla birlikte kış ve ilkbahar mevsimlerinde alınan kilolara veda etme isteği insanlarda görülmeye başlar. Yaz mevsiminin başlamasıyla diyete başlayan kişiler, sağlıklarından olmamak için bir beslenme uzmanına danışmalı ve sık sık bir iç hastalıkları uzmanı ile görüşmelilerdir.

Buna Bakmalısın ->  Alkollü Araç Kullanma Cezası Nelerdir?

Bol su, protein, bol yeşillik içeren diyetler yaz aylarının vazgeçilmez zayıflama formülleri arasındadır. Ancak her bireyin metabolizması farklılık gösterdiğinden dolayı işin ehli bir uzman, kısa sürede sağlığınıza da zarar vermeden hedeflediğiniz kiloya ulaşmanızı sağlamada sizlere yardımcı olacaktır. Yaz mevsiminin başlamasıyla forma girmek için alkol ve kafeinli içeceklerden uzak durmak gerekmektedir. Bu maddeler vücuda su kaybettireceği için sizleri hem sağlığınızdan edecek hem de zayıflamanızı engelleyecektir.

Ayrıca yaz mevsiminde glisemik endeksi yüksek besinler yani kan şekerini yükseltme etkisi ani ve hızlı olan besinler sizleri daha da aç hissettirecektir. Yaz mevsiminin başlamasıyla tuz tüketimini azaltmanız da gerekmektedir. Tuz, vücutta su toplayacağı için daha şişkin bir görünüm yaratmaktadır. Tatlı olarak da şerbetli yerine sütlü ve diyet seçenekler, hedeflediğiniz kiloya daha kolay ulaşmanızda ve kendinizi ferah hissetmenizde yararlı olacaktır.

Yaz mevsiminin başlamasıyla çok yağlı, ağır yemeklerin yerini salataya vermek de hem kolesterol hem kalp sağlığı açısından önemlidir.

Hakkında admin

Ayrıca Kontrol Et

Kışın Yapılması Gerekenler Kış ne zaman başlar?

İçindekiler1 Kış mevsimi hangi gün başlar?2 Kış Mevsimi Hangi Aylardan Oluşmaktadır?3 Kış Mevsimi Ne Zaman …

Soru - Cevap Bölümüne Hoşgeldiniz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.