Trafik cezasını sorgulama işlemlerinin sonucunda cezaya itiraz hakkınız bulunmaktadır. Fakat bu durum biraz farklı olup cezanın uygulanış şekline göre birtakım farklılıkları bulunmaktadır. Eğer ki trafik cezası isminize kesilmiş ve 10 iş günü içerisinde size tebliğ edilmemiş ise bu durumda itiraz etme hakkınız bulunmaktadır.
Gerçekleştireceğiniz trafik cezalarına itiraz etme hakkınızı ise Sulh Ceza Mahkemesi’ne yapmalısınız. Ayrıca cezanın plakaya ya da yüze karşı uygulanması halinde itiraz etme hakkı ise 15 iş günü olmaktadır. Ceza tebliğ edildikten itibaren bu süreç başlar ve on beş iş günü içerisinde sürer.
Ayrıca ceza bilgilendirme tutanağı esnasında araç sahibi evde yok ise kurye kapıya not bırakıp sonrasında da muhtarlığa belgenin teslimini gerçekleştirir. Tebliğ de bu günden itibaren başlamaktadır. Ayrıca araç sahibi başka bir adreste oturuyorsa ve ikametgah adresini güncellememişse bu durumda yine suçlu araç sahibi olmaktadır.
Trafik ceza soğrulama işlemiyle düzenli olarak cezanızın bulunup bulunmadığını kontrol edebilirsiniz. Türkiye’de trafik cezalarına itiraz davaları normal olarak trafik mahkemelerinde gerçekleştirmektedir. Fakat her yerde trafik mahkemelerinin bulunmamasından dolayı Sulh Ceza Mahkemeleri de bu tür davalara bakmaktadır.
Dolayısıyla trafik cezalarına itiraz etme için belirtilen mahkemelere başvurabilir ve sonrasında da itiraz edebilirsiniz. İtiraz için ilk olarak dava dilekçesiyle birlikte ehliyet ve kimlik fotokopisi gerekmektedir. Bununla birlikte ruhsat fotokopisi, Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağı Tebligatının fotokopisi ile birlikte Trafik İdari Para Cezası Karar Tutanağının fotokopisi gereklidir.
Sonrasında ise gerekli işlemler başlamış ve itiraz etmiş olursunuz. Kısa süre içerisinde de neticenin açıklanacağını ve itirazınızın geçerli olup olmadığını anlayabilirsiniz. Böylelikle trafik cezalarına da kolaylıkla itiraz edebilir ve bu konu hakkında daha detaylı bilgi alabilirsiniz.